18 d’agost 2024

Un privilegi que Mn Ramon Viladés estimi la Vall d'Ora

 

Catalunya i els catalans estem en deute amb persones que treballen discretament i tenaç per conservar, difondre i ampliar el gran bagatge cultural que tenim com a país. A la Vall d'Ora prou que ho sabem ja que des de fa anys, comptem amb Mossèn Ramon Viladés i Llorens (Sant Mateu de Bages, 1940) que oficia la missa de Festa Major i és un amant i bon coneixedor de la Vall.

Per això des d'aquí li volem testimoniar el nostre respecte i admiració per tot el que ens ensenya en els sermons i com a persona. Un home d'una senzillesa extraordinària que amaga, en canvi, un coneixement i uns pràctiques excelses. 

Per la seva abnegada feina a favor del patrimoni cultural del país va ser reconegut amb el primer Premi d´Honor de la Cultura Berguedana 2018. El jurat del guardó va premiar la trajectòria a favor de la cultura berguedana amb la ingent tasca de preservació i divulgació del patrimoni cultural del Berguedà i del bisbat de Solsona al llarg de la seva vida i va afirmar que «probablement és la persona que, d'una manera discreta però efectiva, ha fet més per la cultura del Berguedà en els últims 40 anys».

Al llarg de la seva vida ha publicat sol o de forma col·legiada una vintena de llibres. En els diferents pobles o indrets on ha estat vicari o rector ha impulsat la restauració d'esglésies, la restauració de retaules i orfebreria o l'endreça d'arxius. També ha fet inventari del patrimoni religiós moble i immoble del bisbat de Solsona, acompanyat amb fotografies pròpies, una de les seves gran aficions.

Al seu dia, mossèn Ramon Viladés va donar a l'Arxiu Comarcal de Berga una col·lecció de 13.000 diapositives i 13.000 fotografies. Es tracta d'imatges que recullen fets quotidians. Així mateix, Viladés va ser pioner en l'estudi de les colònies tèxtils del Llobregat i investigador de l'època medieval.