Abans dèiem que comptar amb mossèn Ramon per oficiar la Missa de Festa Major és un luxe i potser no som prou conscients del que representa tenir aquest extraordinari prevere en una Vall de tanta significació històrica com és la Vall d'Ora.
Els goigs a Sant Lleïr són una peça fonamental per desitjar els millors auguris per a la Vall i per demanar al Sant perquè en protegeixi habitants, visitants, camps, conreus i animalons. Per això els cantem amb tot el fervor i empenta, com segurament no es deuen cantar en cap més indret del país.
En acabat es beneix el pa, que es reparteix encertadament amb unes branques d'alfàbrega.
En aquestes dates estiuenques tenen lloc les festes majors grans de bona part de les poblacions del nostre país. S'hi sol repartir alfàbrega entre els fidels que s’apleguen per venerar les mares de déu patrones de l'indret. És un regal perfumat que evidencia que aquella persona ha passat per allà i que comparteix l’esperit de la festa.
Com a planta té reconegudes propietats antimosquiteres. I així és com l’alfàbrega o alfabeguera s'ha usat des de temps immemorials per purificar l’ambient i allunyar o erradicar les plagues d’insectes. Potser per això la nostra tradició de la Vall entronca amb la d'altres llogarrets i viles dels Països Catalans, des de Fraga fins a Maó i des de Salses a Guardamar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada